Adoptera & Jourhem !

Tyvärr tar vi inte in nya jourhem för närvarande..

JOURHEM - Vill du läsa om att bli jourhem. Läs längre ner på denna sidan...

 

ADOPTERA:

Att tänka på innan du skaffar katt:snuttanansiktehems-.jpg

En katt kan leva i upptill 20år. Vad gör du om tio år? Att köpa ung katt är ett lång förbindelse, om katten skulle bli 20år. Detta är tänkvärt då man väljer ålder på sin blivande katt…

Katter är sociala och kräver sällskap. Hur mycket tid kan du ägna åt din katt? En möjlighet om du är borta mycket om dagarna är att skaffa två katter. Då har dom sällskap av varandra…

Har du eller din livskamrat, barnen någon allergi emot pälsdjur?

Semestrarna, hur löser du detta? Har du någon som kan se till katten dagligen och tillgodose dess behov? Eller har du pengarna att inackordera katten på pensionat? Katter sålda från Kattbojen är alltid välkomna till oss för inackordering. Hör av er i god tid innan besöket, så vi har plats ledig…

Vissa katter vi säljer har ett stort behov av att få vara ute. Då skriver vi detta i annonsen, vi dessa tillfällen vill vi att ni respekterar detta... Kan katten tänkas vara innekatt så står det utskrivet… Vissa katter har en stark drift av att få vara ute såväl som inne och vi respekterar detta och ser då till kattens bästa, då vi önskar ett sådant hem!

Enligt lag är det djurägarens skyldighet att ge katten den vård den kan tänkas behöva. Vi in försäkrar alla våra katter hos Agria. Dom är då veterinär försäkrade. Olyckor och sjukdomar kan dyka upp oväntat, så vi rekommenderar att man håller katterna försäkrade.

Alla katter som vi säljer registreras in hos Svenska kennel klubben och DjurId, detta då märkningen ska vara kopplad till den nya ägaren. SKK tar ut en engångs avgift på 130kr, per katt. Detta för att hålla registret öppet! Det kommer inbetalnings kort hem i brevlådan och detta är inget som betalas vid katt köpet.

Adoptions avtal, villkoren:

Om du väljer en katt från Kattbojen skriver vi ett avtal! Några av punkterna i det är:

- Du förbinder dig att ta god hand om katten!

- Katten får ej utsättas för någon sorts experiment eller djurförsök…

- Kattbojen rekommenderar att du försäkrar din katt, då kostnaderna annars kan bli höga…

- Kattbojen rekomenderar att man fortsätter vaccinera sin katt emot kattsnuva och kattpest. Avmaska den vid behov.

- Okastrerade katter åtar sig nya ägaren att kastrera, kattungar ska kastreras innan 8 månaders ålder och vuxna katter innon 3 månader, efter inköps datum.

- Katten ska hållas inne i 2-3 veckor innan den släpps ut, så den känner sig trygg och hemma i sitt nya hem. Okastrerade honor får ej släppas ut.

- Om man ej kan behålla katten ska Kattbojen meddelas. Avlivning av katten får bara göras på veterinärens inrådan. Katten får ej skänka bort, säljas eller avlivas utan Kattbojen kontaktas.

- Man är alltid välkommen att ringa Kattbojen om rådgivning ang. katten…

- Pengarna som betalas vid kattköpet kan ej återbetalas, dom går genast till andra hemlösa katter.

- Jag är härmed informerad om att Svenska kenellklubben tar ut en engångs avgift på 130kr, då dom registrerar in katten i sitt register. Tidigare registrerade katter kostar inget att registrera på en ny ägare. Inregistreringen är obligatorisk ! Detta ifall att katten skulle smita ut eller försvinna...

 

Saker du behöver till en katt:

- Toalåda.

- Toaspade.

- Klösmöbel. 

- Matskålar.

- Kam, borste.

- Transportbur.

- Koppel & halsband.

- Kattbäddar.

- Klosax.

- Kattsand.

- Kattmat.

 

JOURHEM:

 

Längst ner på sidan hittar du Unnis berättelse, om hur hon tyckte det va att vara jourhem åt Kattbojen!

Kattbojen söker hela tiden engagerade jourhem, med ansvarskänsla till katter som behöver få komma in i verksamheten. Vi är tyvärr tvungna att neka ett stort antal katter plats hos oss, då vi inte har plats för dom.. För att kunna hjälpa fler och kunna erbjuda såväl skygga katter som katter med stort omvårdnads behov plats, så är vi alltid i behov av jourhem.

Som jourhem arbetar du ideellt för Kattbojen. Du öppnar ditt hem och hjärta för en nödställd katt och har handt om katten i ditt hem, till dess att vi hittar ett permanent hem till den. Detta kan ta allt från veckor till månader.

Under denna tid står kattbojen för torrfoder. Kattsand får man mestadels stå själv för. Kattlådor och transportbur finns att låna i begränsat antal. Först till kvarn!

Kastreringskostnader, veterinärkostnader, avmaskning står kattbojen för.

Katter i behov av jourhem kan tex. vara:

- Dräktiga honor, honor med ungar eller övergivna kattungar som tex kan behövas nappas.

- Katter som vantrivs ibland andra katter, söker vi oftast ett eget jourhem utan andra katter till.

- Akuta avlivningsfall.

- Sjuka katter som behöver hämta sig efter sjukdom. Magra katter som behöver få äta upp sig och komma igen innan den kan få ett förevigt hem.

- Skygga katter som behöver få ett förtroende för oss människor.

Vi skriver avtal med alla våra jourhem och i det kontraktet:

Förbinder du dig att ta väl handt om katten, inte använda den i avel. Vi ser även att du är försiktig så katten inte smiter ut genom öppna fönster eller balkongdörrar. Detta då vi inte vill ha fler oönskade kattungar. Som jourhem har man inte ägar rätten och man får inte sälja, skänka eller ge bort katten. Skulle något hända katten måste Kattbojen genast kontaktas.

I kontraktet finns med att jourhemmet måste säga upp avtalet en månad i förtid om man inte längre väljer att ha katten kvar. Detta är för att ”sålla” ut oseriösa personer utan ansvarskänsla och ge oss tiden att hitta en annan lösning för katten.

Självklart omplacerar vi katter som inte trivs eller fungerar i jourhemmet pga. andra djur… Då gäller inte en månad. Men vi kan inte ha flera jourhem som bara helt plötsligt inte längre vill ha kvar katterna, pga. att dom tröttnat. För då står vi själva med en massa katter utan hem och så är inte tanken.

Låt inte avtalet avskräcka dig! Du är varmt välkommen att höra av dig, så kan vi diskuterar vad som ska gälla.

Alla sorters jourhem behövs!! Egna katter, hundar eller andra djur har ingen betydelse! Det viktiga är att har man egna katter ska man ha dom full vaccinerade. Annars behövs alla jourhem...

Jourhemsberättelse:


På grund av mitt djurintresse, och då främst katter, surfar jag mycket på nätet. En dag hittade jag en länk till Kattbojen i en av annonserna och klickade mig vidare till deras hemsida. När jag läste om att vara jourhem kände jag att detta skulle passa mig (som bor litet och studerar och inte ville skaffa mig en katt för livet då jag har praktik senare etc) att ha en katt i en månad eller så för att ge dem en chans att återhämta sig innan de får komma till sina livslånga hem. Så jag tog kontakt med Cissi på Kattbojen för att kolla om jag skulle bli godkänd som jourhem. Efter ett hembesök skrev vi papper och det var så spännande! Katten skulle inte komma förrän två veckor senare pga julhelgen. När så äntligen katten kom var det en liten ranglig katthona som stapplade ur transportburen. Vi fann varann direkt och hon nosade runt och stök sig mot mig och Cissi och spann.

Första tiden handlar det mest om att lära känna katten, och hon mig, för att visa vilka regler som gällde i detta hem. Jag var noga med att hon inte fick tigga eller vara på köksbänken eller matbordet (som hon var van vid, hoppade upp så fort man vände ryggen till) och att kissa i lådan var tydligen lite svårt ibland. Men några olyckor får man räkna med. Efter en vecka kom katt nr 2, som hade bott med katt nr 1 tidigare, och det blev lite som att börja från början. De är känsliga för förändringar över lag katter, så försök att inte ha för mycket besök eller stök hemma i samband med att ni tar in dem. Mina protesterade direkt när min kombo kom hem efter sin jul- och nyårsledighet och var sedan bannade från kombons rum. Det är mitt andra tips, låt katterna vara överallt från början. De fattar direkt om de inte får vara någonstans, och gör sedan allt för att komma in där. Beroende på hur man bor förstås, det kan vara för stort för en katt att få tillgång till hela huset på en gång. Vi bodde dock i en minivindsvåning så det var inte förvirrande eller överväldigande för katterna att få vara i alla rum direkt. Efter två månader var det dags för katterna att flytta ut. Så ledsamt! Särskilt som jag inte kunde ta emot nya pga att min kombo lessnat. Tips nr tre, kom överens innan, och se till att alla i hushållet är på samma ambitionsnivå när det kommer till katterna, annars blir det snart ett område för diskussion...

Jag skulle vilja sammanfatta min upplevelse av att vara jourhem åt två små bestämda damer med: GÖR DET DU OCKSÅ! Så mycket kärlek man får tillbaka från katterna gör det värt det lilla besväret. Måste säga att de efter två månader äntligen kommit till ro och vi hade fått bukt med det mesta så det kanske är aningen länge, särskilt som jag var så fäst vid dem. Det är bra att komma överens med sig själv att man inte ska behålla dem innan man tar in dem (om man nu som i mitt fall inte kan det) annars blir det så jobbigt att se dem gå. Att vara jourhem är det ni kan göra som kanske inte kan donera pengar varje månad men som känner att ni kan ge en hemlös liten ett hem under en tid, en lugn vrå att vila i och där de kan lära sig att lita på människor igen. Många har haft det tufft i livet.

Jag har fortfarande kontakt med en "adoptivmatte" som skickar bilder och små uppdateringar om hur katten har det. Ett fint sätt att veta att de har det bra nu och det gör att jag saknar dem lite mindre. De fick komma till fantastiska hem. Du kan också vara ett fantastiskt hem! Ta chansen!

Unni Logård, Jönköping