Projekt Saga:

/bild0098-52d2f9e9ddf2b31177e2010f.jpgHemlösa katter har olika bakgrund. Vissa har dumpats, andra har sprungit bort och vissa är födda ute i en ladugård eller i ett stall. Dessa katter har kanske aldrig levt med oss människor.

Vid första mötet med en hemlös katt, kan vi omöjligt veta dess bakgrund. Det är så oerhört lätt att dra förhastade slutsatser. För även en tam katt kan bete sig som en skygg i en stressad situation.

Värt att veta är att den enda ”vildkatten” vi har i Sverige är Lokatten. Man pratar ofta om förvildade, tama eller skygga katter. Gränsen för det ena eller det andra är oerhört flytande…

-         Skygg katt: Van vid mänsklig kontakt, men ej att bli hanterad. Det kan vara en katt som dumpats eller sprungit bort, som bott i en ladugård eller ett stall. En del katter kan även komma ifrån kattkolonier, där människor matat dom, men ej hanterat dom.

-         Förvildade katter: Dessa katter har aldrig haft någon mänsklig kontakt. Graden av förvildning beror på vad dom har för erfarenhet i deras egen generation och även i tidigare generationer.

Skygga katter kan oftast socialiseras med lite tid och tålamod. Dom kan bli tama och trivas i nära kontakt med oss människor.

Förvildade katter kan man habilitera dvs. få dom att acceptera oss. Dom brukar ej vilja va i fysisk kontakt, men om dom får tid på sig kan dom må gott och trivas i en TNR koloni.

Det är svårt att avgöra om en katt är skygg eller förvildad. Man behöver lära känna katten under en längre tid.

VÅRT PROJEKT SAGA:/dsc-0825-52a1e0349606ee537d3f0417.jpg

Kattbojen är engagerad och hjälper till vid en kattkoloni. Vårt mål är att katterna ska få veterinär vård, kastreras, vaccineras, id-märkas och få nya hem. Katterna görs i ordning och vi letar på nya passande hem till dom…

Enligt forskare så kan en förvildad hona få i genomsnitt sex ungar per år. Varav tre fjärdedelar dör innan dom ens är könsmogna. Man har räknat ut att en hona kan ge upphov till 100 katter på sju år. Förutsatt att ingen av katterna dör.

Projekt Saga:

Projektet startade med ett samtal om en frusen katt mamma och hennes fyra ungar vintern 2012. Vi tog in denna snuviga familj och där började det… Sen kom nästa kull kattungar innan jul och självklart tog vi in även dom…Vi behandlade dom alla för snuvan och väl friska fick dom nya hem!

Katterna som går runt och sprider det ena och det andra, parar sig obehindrat, svälter i kylan… Någon måste ju ta ansvaret och agera. Någon måste ju hjälpa dessa katter… Katterna kommer ifrån olika håll och med olika bakrunder.. Vissa dumpade andra har bara hittat till kollonin och stannat .. Katter är smarta och det är ofta det kommer sjuka katter eller dräktiga katter till oss.. Vi arbetar för fullt med att få iväg katterna till nya hem och vi anser att ingen katt ska behöva va hemlös..

Vi är nu engagerade i projektet och behöver all hjälp vi kan få med att ge dessa katter nya hem.. Vi söker stall / lador till dom skyggaste! Läs mer här. Katterna som vi ser stor potential i till att kunna trivas inne och kunna få riktigt tama. Dom söker vi självklart nya hem till ! Kan du ge dom det? Hör av dig ! [javascript protected email address]

Alla är dom värda en andra chans. Men då vi är helt beroende av gåvor vad det gäller såväl foder som veterinär vårds utgifterna. Så välkomnar vi alla bidrag stora som små! Ingen gåva är för liten!

kattubgarna2.jpgAllt arbete görs ideellt…  Vill man bli månads givare till ”skyggisarna”, bara hör av dig! Valfri summa skänkes då varje månad… [javascript protected email address]

Länsförsäkringars bank:

 

Clearing nr: 9022

 

Konto nr: 22 456 80

 

Jourhem till dessa katter behövs ständigt så hör av dig om du är intresserad! [javascript protected email address]