Grållans historia!

Detta är berättelsen om en grå, vit katt tös, som har tagit mig med storm. Namnet på henne är Grållan.

grallan3.jpg

Vintern 2011 var vi ute och sökte efter en ny liten katt vän. Någon som kunde fylla tomrummet efter vår katt Filip, som hastigt lämnat oss i Oktober. Vi visste att vi ville ha en vuxen katt som behövde ett nytt livslångt hem. En katt som kanske inte fått den bästa starten i livet, men förtjänade att få det bästa avslutet. Ålder, färg och kön hade egentligen ingen betydelse, det viktigaste var att hjälpa en liten katt. Sen ville vi självklart hitta en katt som skulle passa hos oss och trivas.

Oktober och November passerade utan att vi hittade rätt katt. Vi letade på blocket och en del andra sidor, men hittade inget som vi fastnade för.. Jag var och tittade på en katt, men det kändes bara inte rätt…

En regning senhösts kväll satt jag på jobbet och det var sådär lagom lugnt i butiken. Jag tittade till på anslagstavlan, där kunder kan sätta upp lappar. Där hängde ett flygblad från Kattbojen, jag hajade till och började läsa nyfiket… En kund avbröt mig i mitt läsande, men dagen efter tog jag åter tag i att läsa flygbladet, jag skrev av adressen till hemsidan. Senare på kvällen började jag läsa om Kattbojen, om Cissi och hennes kamp för katter.

När jag kommer till sidan med katter, så fastnade jag för en svart och vit liten dam vid namn Pellan. På beskrivningen av henne så lät hon som den perfekta katten för oss. Tittade även till på en grå och vit tös vid namn Grållan. Men kände ändå att Pellan var den nog den rätta.

Dagen därpå hade vi funderat lite och på kvällen när jag hade rast från jobbet så passade jag på att ringa Cissi. Svarade gjorde en väldigt prat glad och trevlig kvinna. Jag frågade lite försiktigt om Pellan fanns kvar och hur hon var. Cissi svarade att jourhemmet hade utryckt en önskan om att behålla Pellan, men hon skulle prata med dom och återkomma. Mitt hjärta sjönk…

Nästa dag då Cissi ringde hade hon tyvärr inga goda nyheter, jourhemmet hade valt att behålla Pellan. Men Cissi sa snart efter det tråkiga beskedet: ”Men jag har en annan liten tjej som behöver ett nytt hem, som kanske skulle passa er. Hon heter Grållan”.

Jag brast i skratt, hur kunde hon veta att jag tittat även på Grållan? Efter att ha pratat från och till vart det bestämt att jag skulle åka och träffa Grållan i hennes jourhem.

Lilla Grållan som jag åkte för att träffa, hade inte haft det lätt. Hon var en av sex katter som bott i en liten tvåa hos en gammal dam i stor misär. Alla katterna hade skabb och långt gången öroninflammation. Cissi berättade hur det bara bubblade i öronen när hon fått bort öronskabben…  Tre av katterna, däribland Grållan hade tappat en del tänder, till följd av dålig och näringsfattig mat.

Grållans jourhems kompis Tussie, som kom från samma ställe. Hade vid intaget varit så smutsig att hon inte ens tvättade sig. Cissi berättade hur det luktade avlopp om henne och hur svart vattnet var då dom badat henne. Inte lustigt att hon inte ville tvätta sig då… Grållan va den av dom sex katterna som var lägst i rang och som hela tiden vart undanskuffad av dom andra.

Så till mötet i Grållans jourhem: Jag vart insläppt av en mycket trevlig tjej vid namn Unni. Hon visade upp mig i en liten vindsvåning. Redan i trappen möttes jag av en svart, grå långhårig madam. Det var Tussie. När jag väl kom upp ifrån trappan tittade en nervös tös på mig inifrån sovrummet. Hela hon visade hur osäker, men ändå nyfiken hon var… Efter en timmes prat med Unni, så fick jag till sist klappa lilla Grållan. Efter en stund i min närvaro med kel så vände hon upp hela magen och jag fick ”gosa mage” i säkert en halvtimme. Då bestämde jag mig, då visste jag att detta var den rätta. Hon skulle få komma med hem till oss! Hon va MIN katt verkligen!

Jag var och träffade Grållan en gång till efter det innan jag hämtade hem henne, så hon skulle känna igen mig ordentligt. Under hela tiden hade jag tät telefon kontakt med Cissi och hon svarade lugnt och tålmodigt på alla mina frågor och funderingar.

Min erfarenhet av verksamheten och Cissi är att den är väldigt professionell och Cissi ger sig in i den med hela sitt hjärta. Cissi värnar verkligen om katterna och hon vill verkligen hjälpa dom som behöver hjälp. Det märktes tydligt att det var en seriös verksamhet som vi vänt oss till…

Sen kom då dagen med stort D. Cissi skulle komma förbi hemma hos oss och ta en fika och se vart Grållan skulle hamna. Jag gick här och bara väntade, då telefonen ringde och det var Cissi ... Jag satte mig i bilen och skulle möta upp henne vid den större vägen, då det kan vara svårt att hitta. Väntade knappt två minuter så såg jag en grön bil komma uppe i backen. Bilen hade Kattbojens loggo på sig så det kunde ju inte vara fel. Väl hemma igen klev en glad, ung, helt vanlig tjej i arbetsbyxor och t-shirt med kattbojen loggan, på sig ur den gröna bilen och presenterade sig som Cissi.

Efter ett tag begav vi oss till jourhemmet där vi skulle skriva kontrakt och betalningen ägde rum. 500kr fick vi ge. Mycket billigt tycker jag då Grållan var både: Kastrerad, vaccinerad, id-märkt, avmaskad och försäkrad. Vi pratade lite till och jag lovade att hålla kontakten med både Cissi och Unni.

När det var dags att åka gick Grållan självmant in i buren. Lite som om hon ville säga: ”Kommer du någon gång eller? Jag vill ju hem!” Väl hemma for hon ur transport buren som ett skott. Hon pratade, kurrade, strök sig överallt där hon kom åt. Hon visste inte riktigt om hon skulle äta, gosa eller busa, så hon försökte göra allt på en och samma gång. Efter två timmar var Grållan helt slut körd och ”däckade” på soffan ihop rullad till en liten boll. Hon hade kommit hem!!

För att runda av det hela. Jag har inte en enda gång ångrat att jag tog kontakt med Cissi och hennes verksamhet. Den är både seriös och professionell. Cissi är en helt fantastisk djurvän som gör allt vad som behövs för dom små kissarna.

Jag kan varmt rekommendera Kattbojen om ni går i tankar att skaffa katt. Jag vet att Cissi kommer se till att ni får den katt som passar er bäst, även om ni själva inte kanske alltid tror det från början. Hon är väldigt noga med att rätt katt, kommer till rätt hem.

Jag fick mitt livs kattkärlek, då jag vände mig till Kattbojen. Lill skruttan Grållan har verkligen blommat upp, men hon föredrar allt matte före husse.. Cissi visste att Grållan var rätt katt för oss, innan ens jag visste det. Det tycker jag är helt fantastiskt.

Anna Josefsson / Stolt ägare till en Kattbojen katt